Poke #1 Poke #2 Poke #3 Poke #4
Forum Chat

Fórum

PJZ je zde, ale bude i dál ?

Zrušený Uživatel
[1] Vložilo Zrušený Uživatel dne 03.03.2023 v 22:28:18, Odpovědět
IP hash: f11d9e25573222f5

Rád bych otevřel lehkou diskuzi o mých PJZ.A jejím momentálním stavu.

Poskytl bych moc rád náhled na dojmy a pocity člověka, který je nový člen této žůžo komunity.

Předem bych rád řekl, že cokoliv tady ode mě zazní není v žádném případě myšleno v záměru škodném či zlém. Pouze bych zde rád vytvořil prostý dialog.

0.)Můk těžký a srdcervoucí backstory.

Jako dítě jakostní kategorie první. Jsem absolutně hltal vše na Pikachu.cz

Od detailních popisů starých karetních balíčků, po návody, až na tajemné rady jak získat mýtického PikaBlue (ANO EN-CU-KOU, JÁ SI TĚ DOBŘE PAMATUJI!)

Jednoho dne, když už jsem byl člověk jakostní kategorie druhé, jsem si vzpomněl opět na mého oblíbeného elektrického internetového hlodavce a s nadšením ho se vší grácií hodil do zásuvky.

Nemohu popsat jak bylo fajn prozkoumávat zákoutí mého dětství s představou jak asi kdysi vypadala ta beztak senza komunita nadšenců. Ovšem následně jsem někde narazil na odkaz. Odkaz na PJZ. S údajnou živou a bohabojnou komunitou.

Tudíž jsem vše zahodil, žlutého hlodavce odpojil od zásuvky, a vydal se prozkoumat tu úžasnou komunitu lidí která má ráda pokémony jako já....

1.)PJZ:

Nemohu si pomoci

Je určitě fajn, že stránka funguje, fóra taky. Ovšem pokud se zde člověk nějak spešl nehrabe, nabije dojmu že tato stránka plní funkci pouze archivní a nemá co nového nabídnout.

Poslední aktualizace je před dvěma roky (která lze letmo přehlédnout na to ,že se jedná o celkem velkou novinku pro nezasvěcené uživatele.)

Je tu strašně moc fajn věcí. Od komunitních děl jako jsou fanfikce, písničky apod. po celkem neat věci jako Recenze, návody a třeba i ty uživatelské odznaky.(Ngl ty žeru.)

Osobně mám pro tyhle věci slabost. (Jako u Gen1 se nemohu z tvých chapadel nostalgie vymanit PJZ. :* )

Ale je škoda ,že to tu takové věci už nepokračují plným proudem s novým přílivem další generací.

Na vodní tématiku je tu na mě prostě moc sucho....

Hojda Ahojda, co je tohle ?...

2.)Discord.

Když jsem zpozoroval Odkaz na Discord. Ihned mi do chřtánu vletěl dojem typu. ´´AHA! Já nemehlo. Oni to tady přesunuli na Dis.´´

Tak jsem odvážně klikl na link, mistrovsky se připojil, kanály si přečetl, informace nasál a pak jsem si hlavní chat přečetl znova. Zjistil jsem ,že jsem přešel ze sucha do pouště.

Nejenom ,že server působil jako klubovna lidí úzkého kruhu a já se tam právě vetřel neohlášen, nahlas ale nejspíše i pozdě.

Myslím ,že z x členů tak byli aktivní jenom dva. A neberte mě špatně, měl jsem time of my life. Ovšem asi takový jakých bych měl i v DMs.

Vůbec nepomohlo ,že nejspíše stejného dojmu dosáhli i po mně připojující se omladina, která při zapojení většiny mozkových neuronů odvážně prchla z boje ihned, co pronesla své hrdinské Čus,Ahoj.

Tak jsem si tedy povzdychl, srdcervoucím způsobem dopil svůj barel kafe. A po láskyplném rozloučení jsem se vydal po prašné stezce dál.

Ovšem neodešel jsem s prázdnou. Zcela šikulóžně jsem si sebou odnesl nového kamaráda, není z toho moc rád, ale na nic lepšího asi nemá.

3.)Už budu končit, nebojte.

Závěrem by mě zajímali Vaše názory, pocity a radosti o konkrétním stavu PJZ, co zlepšit a jak by se to mohlo pohnout dál.

S láskou Váš jediný a jedinečný Hammond.

(PS.Včera jsem chytil Shinyho Mewtwo v HGSS. Bohužel jako kreativní jedinec přijímám nápady na přezdívky. Jedná se o Hru ze země vycházejícího slunce takže to kamarádi a kamarádky nepřehánějte a zkuste se omezit na pět písmen. UwU výherce má u mě virtuální objetí )




Příspěvky 8 – 27 z celkem 27. Zobrazit vše.

Zrušený Uživatel
[9] Vložilo Zrušený Uživatel dne 05.03.2023 v 13:25:30, Odpovědět
IP hash: 113a5e357226c6e6

[8] Snorlycz: Nostalgické vzpomínky na Pikachu nemohu nic jiného než pyšně sdílet.

A číst si tvé nádherné zkušenosti s komunitou mě naplňuje optimismem.

----

Moc děkuji za tvojí retrospektivu.



lisakVUK
[10] Vložil lisakVUK dne 06.03.2023 v 10:41:03, Odpovědět
IP hash: eec184fb2a861f66

Pokusím shrnout již ve stručnosti, jelikož většina z toho co bych k tomu sám rád řekl, zde již zazněla.

Nejprve stručně k historii našich PokéWebů: PJZ i Pika existovaly paralelně již dost dávno, PJZ (na doméně pokemon.webz.cz, později s přesměrováním z pokemon.je.zde) vzniklo v roce 2001, stejně jako Pikachu na své doméně pikachu.cz. Pokud vím, pra-Pika existovalo ještě nějakou krátkou dobu před tím na nějakém free hostingu, snad na doméně kgb.cz, ale to by asi musel upřesnit Ender. V době, kdy byly hostingy nákladné, Ender investoval do placeného hostingu a Pika se tak záhy stalo technicky dokonalejší než tehdejší PJZ na free hostingu, kde nefungovaly ani registrace, fórum bylo čistě souborové a jako chat se používalo kde co co obvykle fungovalo jen krátkou dobu. V této době se tedy většina Pokéfandů přemístila na Pika, které se stalo asi hlavním webem české Pokékomunity. Později se ale Pikachu začalo stávat spíše stránku užší komunity, jejíž někteří členové se ve svých zájmech od Pokémomů dost posunuli a nastávaly i případy, že nováčci, kteří na web zavítali s dotazy na Pokémony atd.. byli odbýváni, ať si Googlí a "neotravují" (trochu zjednodušuji). Na Pika se začala množit témata s Pokémony nesouvisející, "promovat" srazy HO a podobně, což nesla část návštěvníků, která by ráda měla svůj ryze Pokéweb, s nelibostí. Byla to doba různých flamewarů, hádek a obecně problémů. Ender jakožto majitel Pika webu přitom zastával spíše názor komunitního webu, kde by se moderoval jen vyloženě problematický (nezákonný, případně na sex orientovaný) obsah, takže jsem se spolu s částí Pokéfandů rozhodl oživit tehdy již notně zanedbané Pokemon.je.zde, zaplatit hosting, převézt web na svou doménu a prostě vytvořit alternativu více přátelskou pro PokéFandy. V tomto bodě je třeba poděkovat Enderovi, který nejen že tento záměr nijak nekritizoval, ale dokonce mi pomohl a poskytl kód základu Pika (registrace, fórum) - v té době mé znalosti PHP byly velmi malé. Nu a stalo se, že Pokéfandové přešli na PJZ zatímco již nepoké členové komunity (kteří do té doby bojovali o prostor na Pika) nevyužili uvolněný prostor a PJZ začalo být výrazně aktivnější.

Je třeba říct, že s postupem času se význam obou (Poké)webů pomalu měnil. Od místa obecně pro fanoušky, kam často přicházeli nováčci, kteří na nás náhodou narazili, kladli různé dotazy (na hry, karty atd..) a byli rádi, že nalezli "spřízněné duše" spíš k místu využívaném lidmi, kteří se již spolu znali a byli členy nějaké komunity/komunit. Ty byly a jsou do jisté míry fragmentované, třebaže se snažíme párkrát za rok vyhlásit větší akce (čundr, předvánočák), kde se můžeme potkávat. Existuje a je aktivní pražská část, která vyhlašuje ku příkladu 3P srazy, brněnská část, probíhají i pravidelné akce v užším kruhu blízkých přátel, které nejsou obvykle vyhlašovány na webu.

Jak zde již zaznělo, někteří dříve aktivní členové komunity odešli či výrazně omezili aktivitu (Behy, Terrion, Sanky) ať již proto, že postoupili do jiné etapy života, dostudovali, začali pracovat, založili rodiny atd..., nebo pro ně přestali být již Pokémoni důležitým tématem. Na druhou stranu i přibylo pár nových členů, ale obvykle jsou nějak vázáni na někoho z nás, "core" členů a nejsou přiliš aktivní na webu. A my, kteří se známe a scházíme spolu komunikujeme spíš soukromě (Telegram), než prostřednostvím webu. Tam se publikuje opravdu jen to, co může být zajímavé i pro "veřejnost".

Smysl webu tedy dnes vidím hlavně jako místa, kde se dá dozvědět o akcích naší komunity, dále pak zdokumentovaná historie našich srazů a táborů je dobrá vizitka zejména pro rodiče nových, mladších zájemců, kteří se mohou přesvědčit, že nejsme nějací "strejdové a tetičky", kteří se právě objevili na internetu, ale máme za sebou historii, která dokazuje, že fungujeme seriozně.

Jinak v dnešní době jsou 2 weby rozhodně nadbytečné a jelikož už hodně let hostuji oba já (samotná doména Pikachu.CZ patří stále Enderovi, ale web je již na mém hostingu) uvažuji o převedení jednoho webu do archivního módu. Nejlepší by asi bylo archivovat oba a vytvořit další, nový, již jako čistě komunitní web, ale znáte to, plánů je hodně a času málo a tak mesíce plynou a stále jsem na to nenašel čas.

 

Zpráva byla změněna dne 06.03.2023 v 18:31:58



lisakVUK
[11] Vložil lisakVUK dne 06.03.2023 v 10:58:11, Odpovědět
IP hash: eec184fb2a861f66

Jinak co se týká Pokémon "franšízy", většina lidí, které znám, již vnímají Pokémony víc komunitně, než že by chtěli být nějakými soutěžními hráči. Konzolové soutěžní hráče ve své době reprezentoval John Beak, který k propagaci jejich akcí využíval později Pika, pak myslím přešli na nějaký svůj web a myslím, že jejich aktivita později také upadla. Tady na PJZ měly větší úspěch komunitní akce typu povídkových a jiných soutěží, než třeba turnaj ve hrách. Když jsem se naposledy pokoušel turnaj vyhlásit, nenašel se dostatečný počet zájemců, aby to dávalo smysl.

Co se týká Discordu, je to poměrně novodobá soukromá aktivita Morxe. Větší aktivní část komunity působila na IRC na kanále #pokecz a později přešla na Telegram, kde ovšem aktuálně také není příliš velké aktivita, ale lepší, než na tom Discordu to asi bude. Sociální sítě (teď mám na mysli ty "opravdové" od hegemonl typu Mety/FB, Twitter, Google atd..) osobně bojkotuju (důvody by byly na jiné téma)...

 

Zpráva byla změněna dne 06.03.2023 v 11:10:53



[12] Vložilo Sanky dne 06.03.2023 v 11:03:51, Odpovědět
IP hash: xcc781eb59c7e383a

Je fakt, že kruh lidí ochotných používat tradiční webová fóra se stále zužuje a jakékoliv plány stránky zrevidovat se jeví jako marnění času: nové členy to nepřiláká a ten zbytek existujících členů po změně neprahne. Řekl bych, že poslední velké "hurá" zažilo fórum v roce 2016, což je na jednu stranu obdivuhodný výkon. Ostatně, poměrně by mě zajímal graf aktivity na fórech, třeba měsíční, kdyby se ti ho chtělo vygenerovat Vuku, pro PJZ a pro Pika. (stačily by mi čísla.)

Docela by mě zajímalo, kde pobývá a jak funguje nová generace CZSK Pokémoní komunity. Vyhledávače jsou na tohle v dnenšní době už nepoužitelné, všechny výsledky jsou komerce. Je mi jasné, že část se váže úzce na hry jako je Pokémon Go, a má proto nejpíš Discord servery. Dále lidi určitě stále hrají kartičky, a existuje nějaký ten pokesport.cz. Ovšem málo lidí vnímá Pokémony jako větší frančízu, očekávám memíky na tiktoku, ale žádný kompletní a koherentní zájem jako pamatujeme.



[13] Vložil scyther-grovyle dne 06.03.2023 v 11:12:15, Odpovědět
IP hash: 7007d4dc18c33c91

[12] Sanky: Z tohodle hlediska mě překvapuje udržovanost webu https://pokemaniak.cz/. Tam jsou doteď aktivně všechny novinky v češtině o tom co se okolo současných komerčních věcí šustne. Možná by nebylo od věci se nějak propojit, případně směřovat lidi s tímto zájmem tam.

Jinak až bude trochu času, možná se taky nostalgicky rozpomenu a napíšu něco k současnému stavu komunity. Každopádně někdy je to o pár nadšených jedincích, kteří tu snahu drží. Reálně stačí dva tři aktivní lidé, na které se to nabalí (a nebo to naopak umře jejich odchodem, jako velký zlom považuju léto kdy komunitu krátce po sobě opustili Morx a Terrion, oba velmi důležití členové).



lisakVUK
[14] Vložil lisakVUK dne 06.03.2023 v 11:14:42, Odpovědět
IP hash: eec184fb2a861f66

[12] Sanky: Historickou aktivitu bohužel už nemám, loni jsem změnil hosting a vyřadil Yandex Metricu, nicméně od té doby provozujeme zase Google Analytics, tak se podívám, zda tam existuje něco jako měl Yandex tu veřejnou statistiku přístupů, alespoň počet uživatelů za den.

[13] scyther-grovyle: Souhlas, mám pocit že nebýt Morxe a mě, kteří se staráme o čundr a nějaké ty větší akce a pár kamarádů jako Dratini, CoolGrovyle atd.., umřelo by to tady už dávno úplně.

 

Zpráva byla změněna dne 06.03.2023 v 11:16:48



[15] Vložilo Sanky dne 06.03.2023 v 14:13:54, Odpovědět
IP hash: xcc781eb59c7e383a

Ahoj, mám pro vás díky Vukovi grafíky srovnávající aktivitu na fórech Pikachu.cz a PJZ v rámci let.

Osa Y je počet příspěvků v daném měsíci. Na tomto grafu jsou patrná nejaktivnější léta Pikachu.cz, to jest kolem roku 2006, a dále počátek roku 2011, kdy PJZ poprvé překonalo Pikachu.cz v aktivitě. Podotknu, že pád aktivity v roce 2009 lze jednoduše vysvětlit rapidním vzrůstem popularity Facebooku.

Tenhle graf je přiblížený tak, aby podrobněji odhalil trend aktivity na PJZ. S rokem 2016 jakožto posledním aktivnějším jsem se docela trefil, ačkoliv v tu dobu byl nárůst aktivity i na Pika.

Současné úrovně aktivity (méně než 100 příspěvků za měsíc) jsou opravdu minimální, ale srovnatelné s dalšími webovými fóry, které frekventuji.

 

Zpráva byla změněna dne 06.03.2023 v 14:22:35



lisakVUK
[16] Vložil lisakVUK dne 06.03.2023 v 15:08:47, Odpovědět
IP hash: eec184fb2a861f66

Díky, avšak bylo by dobré dodat, že aktivitu určuješ podle počtu vzniklých příspěvků na fóru, což může být zavádějící, i když o lecčem to také vypovídá.

Jinak ty počty neobsahovaly smazané příspěvky...

 

Zpráva byla změněna dne 06.03.2023 v 15:10:32



lisakVUK
[17] Vložil lisakVUK dne 06.03.2023 v 18:41:42, Odpovědět
IP hash: eec184fb2a861f66

[8] Snorlycz: Díky že mě tak hezky popisuješ. Jinak omlouvám se, popravdě už si na tebe tak úplně nevzpomínám, protože jsem podobně pomáhal hodně dětem všude možně. Měl si ještě nějakou jinou přezdívku, nebo vždy "Snorly"?

Každopádně když budeš moct, určitě tě rádi uvidíme na některém z 3P srazů.

 

Zpráva byla změněna dne 06.03.2023 v 18:42:49



img
[18] Vložil Dratini dne 06.03.2023 v 19:31:54, Odpovědět
IP hash: xa1357072fca24dfd

[15] Sanky: U těch posledních let je hezky vidět, že jak je už aktivita dost nízká, tak vždycky zhruba v půlce roku vzroste (je tam peak) - zřejmě v důsledku toho, že se řeší poké-čundr. :-)



Zrušený Uživatel
[19] Vložilo Zrušený Uživatel dne 06.03.2023 v 22:10:16, Odpovědět
IP hash: f83b91dae2db93dc

[10] lisakVUK: Děkuji mnohokrát ,že jsi si našel čas pro toto detailní vysvětlení celkové situace PJZ.

----

Jsem rád ,že jsem se dozvěděl jak minulost tak i momentální stav a funkci PJZ.

----

Pointa mého příspěvku sloužila spíše jako náhled a první dojmy nezasvěceného člověka ohledně PJZ. Je škoda ,že tyto dojmy sdílí více lidí neboť osobně vidím jakýsi ležící potenciál a je mi líto ,že jsem dle toho co jsem četl přišel takzvaně pozdě na párty. Třeba se mi aspoň někdy podaří zjevit na těch Brněnských srazech. :)

----

Samozřejmě chci poděkovat i ostatním ,že jste poskytli Vaše názory, zkušenosti a informace, které doufám, osvětlí trošku situaci i pro ostatní.



lisakVUK
[20] Vložil lisakVUK dne 07.03.2023 v 09:20:44, Odpovědět
IP hash: eec184fb2a861f66

[19] HammondTheHominid: Jenom abych to upřesnil, i já bych byl velmi rád, kdyby se aktivita na webu zase oživila. Popisoval jsem nějaký stav tak jak je, nebo jak ho vidím a smysl udržovat web i v této situaci, ale nechtěl jsme tím říct, že bych byl z toho stavu nadšený a vyhovoval mi.



Zrušený Uživatel
[21] Vložilo Zrušený Uživatel dne 07.03.2023 v 19:57:41, Odpovědět
IP hash: 89b3ae341f6b55c9

[20] lisakVUK: To je mi jasné. Já to ani tak nebral.



Zrušený Uživatel
[22] Vložilo Zrušený Uživatel dne 08.03.2023 v 13:30:50, Odpovědět
IP hash: 6746cdde9e86b85c

Ok. Všiml jsem si opakovaných komentářů takže bych rád k tomu jen něco řekl.

Tyto komentáře nepřispívají zde ničím užitečným a nějaké drama je mi srdečně úplně volné.

-

(Pokud tuto zprávu chcete smazat. Go for it. No problém z mojí strany.)



And tonight we can truly say...
[23] Vložil CoolGrovyle dne 08.03.2023 v 13:34:07, Odpovědět
IP hash: f9361f98461d6f6d

[22] HammondTheHominid: Netřeba :3 <3



lisakVUK
[24] Vložil lisakVUK dne 09.03.2023 v 13:22:56, Odpovědět
IP hash: eec184fb2a861f66

[22] HammondTheHominid: Předpokládám, že ta poznámka se týkala nějakých příspěvků, které byly odstraněny...



Zrušený Uživatel
[25] Vložilo Zrušený Uživatel dne 09.03.2023 v 13:29:25, Odpovědět
IP hash: e856a20fb303a2f0

[24] lisakVUK: Ano, neustále tu vyskakuje taková existence. Už jsme se o tom bavili s C.Grovyle. Chtěl jsem jenom dat imput, že mě takové věci nezajimají. Nic víc.



[26] Vložilo Sanky dne 09.03.2023 v 13:32:17, Odpovědět
IP hash: xcc781eb59c7e383a

Hlavně se tu bavíte o kreatuře, jejíž primární zdroj potravy je pozornost. Paradoxně jsou tedy komentáře typu "vím o tobě a nezajímáš mě" kontraproduktivní.



img
[27] Vložil patrik1177 dne 12.03.2023 v 09:34:44, Odpovědět
IP hash: f07c016015f9b68e

Také bych rád přispěl svým názorům. Pjz navštěvuji cca od roku 2013. Teď už víceméně nepravidelně. Je pravda, že v minulosti byl tento web aktivnější, teď mám pocit, že je to spíše komunitní web pro úzkou skupinu lidí, kteří se znají... Dokonce už i slim odsud zmizel :) Ale myslím si, že to je přirozený vývoj, jak vysvětlil např. Dratini a lisakVUK. Rovněž zde byl zmíněn i web pokemaniak.cz, který je na dnešní dobu a zájem o Pokémony až nadprůměrně aktivní. Na pokémaniaku jsem (neaktivním) moderátorem a bývalým autorem článků, bohužel můj zájem o Pokémony v průběhu let ustoupil do pozadí, a to přesně z důvodu jak uvádí lisakVUK - postoupil jsem do jiné etapy života. Naštěstí několik "kolegů" na pokémaniaku drží web v chodu, i ve fóru probíhá alespoň jaká-taká aktivita.



Zrušený Uživatel
[28] Vložilo Zrušený Uživatel dne 19.03.2023 v 22:19:31, Odpovědět
IP hash: 5fc9abbaa0a6c6fe

[27] patrik1177: Děkuji mnohokrát za tvůj pohled na věc.

-

To ohledně úzké skupině lidí je více méně už potvrzené. Což je celkem škoda co budu říkat. Jak jsem psal předtím, po rozhovorech s některými novými lidmi jim právě tento pocit bránil v tom aby v komunitě zůstali.

-

Co se týče toho ,že se členové posunuli v životě a nyní už nemají čas je samozřejmě pochopitelné a očekávané, to myslím nikdo nějak nezpochybňuje.

-

Ovšem je škoda ,že nejsou lidi co by v uvozovkách převzali žezla. A zkusili z PJZ udělat něco trošku více v souladu s modernější dobou. Nové články, typy a triky atd. Je fakt škoda ,že člověk se sem jukne a zjistí ,že poslední novinka o hrách je ,že oznámili LGPE.



Přidat příspěvek

Přezdívka:
Heslo:

Registrace není povinnou podmínkou, v případě, že vyplníš jen přezdívku (bez hesla), uloží se zpráva anonymně. Pro časté přispívání doporučujeme se zaregistrovat a zvolit netriviální heslo - a předejít tak možnosti krádeže identity.


Credist  
Pokémon © Nintendo 1995-2024
Webdesign by Akela Taka 2001-2024
Novinky
Credits Novinky