Fórum
Pokémon Legends Z-A
Dneska oficiálně vyšla. Už jste někdo zkoušeli, jaký máte z toho pocit? Hraju verzi pro Switch (1), zatím jsem úplně na začátku. Nejsem moc nadšený z nového provedení soubojů, ale jinak to vypadá hezky. Zpráva byla změněna dne 16.10.2025 v 23:27:54
[2] Vložil Yanp dne 17.10.2025 v 15:37:01, OdpovědětIP hash: 33f9ccd1651845b4
Původně jsem to po tom, jak neskutečně špatné a zastaralé byly ostatní Pokémon hry na Switch, neplánoval hrát, ale trochu mě chytil hype, takže jsem to před pár dny zkusil. Nemůžu říct, že by to bylo stejně hrozné jako Sword/Shield nebo Scarlet/Violet, ale pořád je to míle za ostatními hrami z tohohle žánru. Bojový systém je docela pěkná změna. Přijde mi to jako takový nedoladěný a nedomyšlený pokus o systém z Xenoblade Chronicles 3. Ale určitě lepší než ve Scarlet/Violet, kde ve chvíli, kdy se použil třeba Bullet Seed na Bellibolta, tak si člověk mohl jít uvařit kafe a ještě by ho stihl vypít dřív, než by se ten útok dokončil. Nějakou takovou inovaci to chtělo tak 5 let zpátky. Příběh na druhou stranu vypadá slibně, ale neustálé cutscény o ničem (tedy žádná změna už od dob Sun/Moon) a nudné dialogy, ve kterých postavy opakují jednu informaci několikrát za sebou (například se jedna postava hned na začátku hry ptá, jestli se k ní hráč přidá, asi 3x během minuty), tomu moc nepřidávají. Mám tam asi dvě hodiny, jsem u 4. příběhové mise, a přijde mi, že jsem vlastně viděl asi už 90 % toho, co ta hra může nabídnout. Což mi i potvrdil seznam hlavních misí. Celkově mi to přijde jako o něco lepší hra než zbytek Pokémon her na Switch. Ale když to člověk porovná se zbytkem monster tamer žánru (například oproti Digimon Story Time Stranger, které vyšlo před pár dny), tak je to silně podprůměrná hra.
[2] Yanp: Chápu to tak, že tobě se víc zamlouvá Z-A bojový systém a např. Scarlet a Violet hry se ti moc nelíbí. To je věc názoru a jistě respektuju ten tvůj, ale já to vidím jinak. Mě naopak u Pokémonů vyhovuje ten klasický "tahový" systém, kde se volí z nabídky útoků, protivník "čeká" a pak dojde k vyhodnocení. V tomto typu hry mě prostě nesedí, když musím protivníka zaměřovat a spěchat s volbou útoku, protože jinak nepočká a bude do mě bušit klidně několikrát, než si já zvolím atd.. Je to prostě jiný typ hry. Existují milovníci akce, stříleček atd.., kde jsou pohotové reakce, přesné míření, ... klíčové prvky, ale také milovníci méně akčních her, kteří preferují, když se v Pokémonech souboje a chytání Pokémonů odehrávají na tahy. Je naprosto v pohodě, že tobě se zamlouvá více té "akce", ovšem hodnotit ten druhý systém jako "zastaralý" mě přijde nevhodné, protože tady už vybočuješ z roviny osobního názoru (na který máš zajisté právo) a snažíš se vyvolat dojem, že to co se ti zamlouvá víc, je obecně "lepší". A s tím tedy zásadně nemohu souhlasit. Přitom srovnávání s jinými hrami pro mě není vůbec směrodatné, jsou to jiné hry, já hraju Pokémony a mimo jiné i proto, že mě vyhovuje, jak tradičně (až na výjimky) fungují. Pro mě osobně je zatím naprosto nejlepší serie Scarlet a Violet, rozsáhlé světy, poměrně velká volnost pohybu, silný příběh, DLC s Ogerponem a Kieranem tomu ještě dodalo další level. Samozřejmě tam vidím velký prostor k zlepšení, osobně mě třeba hodně vadí NPC postavy, které nedokážou adekvátně reagovat (např. jedu na legendě, nikdo ani neuhne, nic...) ale je to jakýsi základ, který, doufám, dozná nějakého vylepšení. Jinak v A-Z mě ještě značně vadí jedna věc a to je autosave, které nezle vypnout(!). To je za mě velice špatný krok a jelikož mám ve zvyku někdy promyšleně ukládat, něco zkoumat/zkoušet a pak se vracet, skutečně mi to nevyhovuje a nechápu důvod takového omezení. Zatím všechny předchozí Poké hry umožňovaly autosave vypnout. Zpráva byla změněna dne 24.10.2025 v 22:12:55
[4] Vložil Yanp dne 26.10.2025 v 20:07:04, OdpovědětIP hash: 33f9ccd1651845b4
[3] lisakVUK: No počkej, já taky silně preferuji tahový systém oproti tomu akčnějšímu z Legends ZA. Ale jeho implementace (a nejenom ta) se od dob RBY změnila minimálně, zatímco se zbytek žánru vyvíjel. Ve chvíli, kdy se člověk podívá po jiných hrách z žánru (Cassette Beasts, Persona, Shin Megami Tensei, už zmíněni Digimoni nebo třeba Monster Hunter Stories) tak rozdíly ve kvalitě — rychlosti soubojů, potřeby strategizovat, hloubky systému... jsou podle mě dost viditelné. A i tak mám Pokémony rád a za posledních ~15 let snad není chvíle, kdy bych nějakou z nich neměl rozehranou. Jak píšeš, ten základ je dobrý, ale taky doufám ve zlepšení. Jen jsem to možná vyjádřil víc kritičtěji. Každopádně zpátky k tématu. Mám v ZA asi nějakých 14 hodin. Začínám 19. hlavní misi. Jak jsem předpokládal, tak hlavní mise se dost opakují — buď zvednutí ZA ranku nebo souboj s Mega Pokémony. I když se to snaží čas od času trochu obzvláštnit, třeba nějakým krátkým úkolem než můžu jít na souboj o rank. Dost se mi zamlouvají vedlejší mise. Herně jsou dost jednoduché (ukaž Pokémona, bojuj, jdi z bodu A do bodu B), ale líbí se mi krátké příběhy, které se snaží odvyprávět. Hned to městu přidává nějakou hloubku. Dost mi to připomíná Ultra Sun and Ultra Moon, kde takovéhle příběhy jsou taky na každém kroku. Dost mě překvapilo, jak dobře (na Pokémony) jsou napsané postavy. Zatím si je a jejich interakce užívám. Myslím, že tomu pomáhá koncentrace celého příběhu na jedno město. Co se bojového systému týče, tak ten je pořád fajn, ještě mě nepřestal bavit. Hodně se mi líbí, že tu mají smysl i jiné než ofenzivní útoky. Například dobře načasovaný Protect mě už několikrát zachránil. Úsměvné je třeba i to, když soupeř použije útok, a váš Pokémon v tu chvíli vzlétne nebo se zakope pod zem, takže se útoku vyhne. Souboje s Mega Pokémony jsou zatím hodně na stejné brdo, i když čas od času má nějaký z nich zajímavou mechaniku. Nechci to moc spoilerovat. U prvních Mega evolucí mi přišlo, že mají hodně HP a souboje trvají dlouho, ale u dalších už jsem tenhle problém neměl. Pořád to na mě působí hrozně průměrně, ale na Pokémony je to dobrý výkon.
Přidat příspěvek
|
|