Poke #1 Poke #2 Poke #3 Poke #4
Forum Chat

Fórum

Sběr karet a dál nevím

Terryck

[1] Vložil Terryck dne 20.05.2023 v 12:48:26, Odpovědět
IP hash: 86fddfbcc01312f3

Zdravím vás, trenéři.

Dovolil jsem si se tu u vás dneska zastavit. Někteří si mne možná pamatujete, ale snad ne ve zlém. Takže snad mi budete moct věnovat pár minutek svého času.

Před pár dny jsem totiž nastoupil do expresu, který se jmenuje Sběr Pokémon karet. Je to dlouhý a složitý příběh, který tu možná nikoho nebude zajímat, takže se tu nehodlám rozepisovat. Nicméně v tažení jsem byl...ač tomu stále nechci věřit... úspěšný. A kdybych z toho vlaku chtěl vystoupit, tak by mne moji blízcí, kteří si se mnou těch pár dnů prožili...asi nechtěli, ale fakt by mne rovnou zabili. :-D

Nebojte, prosím. Nechci tu žádné kousky prodávat a nabízet. Jen bych byl rád za jednu věc. Jestli je tu někdo, kdo tu sbírá aktivně, třeba i nechává ohodnotit u PSA apod., budu rád, pokud se mi takový člověk ozve, abychom si mohli sdílet svoje zkušenosti a třeba se domluvit i na srazech. Přemýšlím, že se 27. 5. vydám do Prahy.

Upřímně. Než se mne tu někdo rozhodne zje+at za to, že neumím scrollovat ve vašem fóru...za chvíli jdu do práce. Posledních několik dnů jsem od rána do druhého dne rána strávil u karet, nebo googlením informací atd. Připadám si jak po flámu a vzpamatovávám se z toho. :-D Takže díky za pochopení.

Když tak se mi můžete ozvat na můj FCB. https://www.facebook.com/profile.php?id=100087397403878

A i když je to zbytečné, píšu to pokaždé a stejně se najde někdo, kdo to neumí pochopit, fakt svoje karty neprodávám, neposílám, nesdílím, nepotřebuji ohodnotit. :-D Ale tady jsou snad ještě rozumní lidé. Mějte se fajn a příjemný den. Děkuji za pozornost.



img
[3] Vložil Dratini dne 20.05.2023 v 20:48:19, Odpovědět
IP hash: xcff7d750f5c21e5e

[1] Terryck: Ahoj, kdybys měl kartičky s Dratinim, Dragonairem nebo Dragonitem, tak bych měl zájem koupit. Jinak obecně ale už nesbírám.



img
[4] Vložil Terjón dne 20.05.2023 v 20:51:32, Odpovědět
IP hash: xfc8f51bc9297b73

[3] Dratini: Jak psal Terryck: "A i když je to zbytečné, píšu to pokaždé a stejně se najde někdo, kdo to neumí pochopit, fakt svoje karty neprodávám, neposílám, nesdílím, nepotřebuji ohodnotit. :-D Ale tady jsou snad ještě rozumní lidé. Mějte se fajn a příjemný den. Děkuji za pozornost."

Skutečně to bylo zbytečné.



img
[5] Vložil Dratini dne 20.05.2023 v 21:57:59, Odpovědět
IP hash: xcff7d750f5c21e5e

[4] Terjón: asi příště nebudu při čtení příspěvků multitaskovat, nevyplácí se to; příspěvek jsem četl nepozorně a nedočetl jsem to až do konce.

--

Na druhou stranu: mohlo by se jednat i o výměnu, ne nutně jen o nákup.



Terryck

[6] Vložil Terryck dne 20.05.2023 v 23:55:16, Odpovědět
IP hash: 86fddfbcc01312f3

Upřímně, Dratini se zeptal slušně. Není to nic z toho, co jsem dostával do messengeru. Dratiniho mám. Je ve fólii a v albu. Dragonaira ani Dragonita zatím ne. Ale v pondělí nebo v úterý otevřu další balíčky, takže ti dám vědět.

Psal jsem to hlavně z důvodu toho, že mne rozčiluje, když pokládám nějakou konkrétní otázku a pak mi člověk bez pozdravení a s pravopisem ze školky napíše, jak kupuje, prodává a vyměňuje.

Ale pochopil jsem, že většina sběratelů na českých skupinách je prostě jiná. A já nevidím nic dobrého na tom, prodávat kartu Espeona VMaxe za 4000, když nemá certifikaci a bez ní má hodnotu poloviční. A to nemluvím o dalších případech. Dokonce dneska jsem narazil na člověka, co nabízel certifikovanou kartu CGC, ale sám mi nedokázal odpovědět, zda ji koupil. Jenom mi řekl, že nikdy žádnou kartu necertifikoval.

To si pak připadám jak v ústavu. A když něco potřebuji zjistit, tak chodím spát ve 3 ráno. :-D :-) Nechtěl jsem být nepříjemný.



img
[7] Vložil Terjón dne 21.05.2023 v 06:09:38, Odpovědět
IP hash: xfc8f51bc9297b73

[6] Terryck: nemám pocit, že bys byl nepříjemný.

Sám jsem trošku pronikl do světa kartiček ještě před tou covidovou vlnou a obrovským nárůstem poptávky a cen. Dřív mě bavilo otevírat si balíčky pro radost, teď vždy, když neobsahuje dobrou kartu, jsem zklamán.

V tý kartičkářský komunitě se pohybují různý sorty lidí. Taky se mi stalo, že jsem napsal zprávu "Ahoj, jak kupujete do sbírek karty různých jazyků? Nechci utrácet majlant za poštovné" a dostal reakci "Čus, prodávám skoro kompletní Unified Minds set." Tohle prostě jde mimo mě.

Karty jsem nikdy necertifikoval, nejdražší karta, co jsem kdy koupil, bylo japonský promíčko Swallowed Up Pikachu, nebo jak to překládají, za 3500, abych měl komplet sbírku Cramorantů. Zbytek si nechávám ve skříni a až budu mít finanční krizi, rozprodám to :D

Kdybys byl v Praze i o den později - 28.5., budu pravděpodobně v Tomových hrách na prereleasu nové sady. Nějaké další budou, tuším, i v Najádě a v Rytíři, ale ti lidi, co chodí na Arbesák jsou mi nejsympatičtější



Terryck

[8] Vložil Terryck dne 21.05.2023 v 12:48:09, Odpovědět
IP hash: 86fddfbcc01312f3

[7] Terjón: No, mně právě kamarád říkal, že mám z pekla štěstí. Padl mi třeba z jednoho obchodu, kam jsem šel 2x ten den, Heatran V a potom Shiny Heatran. Psal mi, jakou mám kliku, když jsem našel Mew V a Mew VMax. A mohl bych pokračovat, protože Reverse Holo mám tak 80 a dalších 80 Holo a výš. No a já jsem si říkal, že to jsou růžové brýle a žádnou kliku jsem neměl.

Ano, když to sečtu, tak průměrně ty karty mají hodnotu, jenže by museli mít certifikaci. A včera jsem zkusil koupit na Ebay Pikachu. Jsi lepší. Já ho koupil jen za 1500. :-D Chtěl jsem mít v ruce tu kartu s certifikací, abych viděl, jak to vypadá. Zajímavé bylo, že jsem si všiml Rainbow Pikachu ze Zlína za 8000. Jenže jeho průměrná hodnota při PSA10 je asi jen 6000. A v USA ho nabízeli třeba i za 12000. Přitom aukce byla maximálně za 4000 několik hodin před koncem.

Upřímně...hledám v tom sběru nějaký směr. Kamarád vypadal natěšeně a nadšeně z toho, co mi padalo. Prý, když počkám, tak mám vyhráno, protože každý karta z těch RH a výše má průměrnou hodnotu 30, 40, 50 i víc dolarů. Jenže...

Stále o tom ve svém volnu hledám informace. A na redditu psali, že právě po Covidu začal boom. Ten boom už nastartoval Paul koupí Pikachu. Začala mašinérie, kdy spousta sběratelů po světe zjistila, že jejich karty mohou mít cenu a začaly je masově nechat kontrolovat. Jenže takový Rainbow Pikachu z 10 na 9,5 klesne o 50 dolarů. A to je jen hnutý obrázek v rámečku, za což sběratel nemůže. Takový Pidgeot V, kterého mám, je údajně na 9,5 N/A. A pak zjistíš, že trpělivý sběratel unrated Rainbow Pikachu nedávno prodal za krásných 200 dolarů, i když jeho průměrná hodnota je o dost nižší a prodal se třeba i za 70 takový Pikachu. No a potom tak jiný sběratel psal, že si hráč musí uvědomit daň, pojištění, přepravu, poplatky Ebay...

Takže asi si opravdu sundám růžové brýle, které jsem si ani nasazovat nechtěl. Budu obyčejný kluk, který si půjde koupit občas kartičky a budu rád, pokud mi padne Reverse Holo a víc. Dostane to folii, plastovou placku a uvidí se. A jestli jednoho dne bude mít nějaká karta cenu...certifikovat ji mohu kdykoliv. Jenže když se nakonec podíváš, nejvyšší hodnoty mají opravdu exkluzivní kousky, třeba k výročí Pokémonů apod., na které je velmi těžké narazit.

Přemýšlím, že na FB zkusím hodit svoje energie, trenéry a itemy. A podle výsledku i duplikáty. Akorát si musím vypočítat náklady na balné. Zkusím zajet na ten sraz třeba a uvidím. Ale zatím se svých cenných kousků zbavovat nechci. Myslel jsem, že to jako investici mohu brát. Ale je to velmi složité. Platit 50 dolarů za rating karty, kterou nakonec nemusíš prodat vůbec, nebo na ni vyděláš jen pár korun kvůli poplatkům... má to cenu? Přál jsem si narazit na někoho, kdo s tím má zkušenosti. A z toho, co postupně skládám, vypadá to na první pohled hezky, ale realita je jinde. Karty z 90. let prostě nemám. :-) A nakonec...i ty V karty se dají po skupinách pěkně prodat, co se dívám. :-)

Podívám se, kdy mi končí dovolená. Nejsem si jistý, jestli jdu do práce 28. nebo 29. Měj se zatím hezky. A děkuji za tvé pohledy. :-)



img
[9] Vložil patrik1177 dne 25.05.2023 v 04:37:46, Odpovědět
IP hash: f07c016015f9b68e

Takto, síce sa zbieraniu venujem len niečo vyše mesiaca, narazil som úžasnú discordovú CZ/SK skupinu Pokémon fanúšikov, kde som sa veľa nových naučil.

Ako úplne základnú vec som sa naučil, že ceny na europskom trhu sa určujú najmä podľa cardmarketu (európska platforma na predaj Pokémon TCG kariet/sealed produktov, ale aj iných druhov kariet mimo Poké).

Na ebay sú ceny niekedy strašne prepálené. A to ani nehovorím o tom, aké vyslovene sprosté ponuky sa zvyknú objaviť na aukro, bazoš apod.



lisakVUK
[10] Vložil lisakVUK dne 26.05.2023 v 00:27:19, Odpovědět
IP hash: 185f4cbd6941bfc8

CardMarket je asi dobré místo, kde lze seriozně koupit sběratelsky cenné karty. Sui tam nabízí i nějaké moje, které prodávám. Jinak cenu si každý může stanovit jakou chce, to mu nikdo nemůže zakázat, ale musí najít kupce ochotného ji zaplatit ;). Horší je, že jak se v těch kartách točí už větší peníze, narůstá i počet různých podvodníků a nepoctivců, kteří nedodají to, co slibují, nebo ne v tom stavu, který deklarují. Dokonce jsem už slyšel i o případu, kdy někdo padělal (nebo vyměnil) kartu zapečetěnou v obale od ratingové společnosti...



Terryck

[11] Vložil Terryck dne 26.05.2023 v 10:38:28, Odpovědět
IP hash: b5961373a872067f

Zdravím :-) a přeji krásné, páteční dopoledne :-)

K Patrikovi...Jsem taky Patrik, mimochodem xD Discord už nějaký čas nepoužívám, protože jsem přestal mít čas na hraní online her. Respektive hry jako DarkOrbit apod. jsem hrál zejména ve chvílích, kdy jsem marodil déle jak 14 dnů a to jsem měl zatím loni a v roce 2018. Ale podívám se na to a děkuji za tip. :-)

Na druhou část odpovím zároveň i na Lišáka :-) Spřátelil jsem se s pánem, co prodává u nás v JRC. Asi 20 minutek jsme v obchodě diskutovali a ukazoval jsem mu pár kousků, které jsem přes mess fotil kamarádovi a koukal na ceny. Nebo jsem ukazoval karty, u kterých jsem jasně věděl, z jakých byly krabiček a setů.

Řekl mi, že na CMku se dá registrovat a prodávat. Je tam super, že tam chodí zpětné vazby, takže podvodník by rychle skončil. Ale sám s tím moc velkou zkušenost nemá a já to zatím nezkouším. Mám několik dublikátů a je pro mne už problém basic karty sbírat do celkové sbírky, takže spíš uvažuji nad akcemi, prodeji a výměnami mých duplikátních basic karet.

Ano, Ebay je mnohdy přepálený, ale záleží na více faktorech. Například. Koukal jsem, že průměrná cena Rainbow Pikachu dle PSA 10 je cca přes 200 dolarů a od začátku vydání karty klesá. Nicméně jeden prodejce ze Zlína (na mou zprávu neodpověděl ani slovíčkem) ho prodával o 1,500,- Kč více, minimálně. Nicméně se našli prodejci z USA, kteří kartu nabízeli za 12 i za 14 tisíc. Nicméně můj kamarád pak našel český obchod, kde se některé karty prodávaly za 3, 4 i 7 tisíc kusově. Dokonce Umbreon VMAX se prodal za 12,000,- Kč kusově. Takže ono pak záleží. Myslím si, že cena je subjektivní. Sběratel by tomu měl věřit a je to o hledání kupce.

V dalším odstavci chci na to navázat. Sledoval jsem diskuze na Redditu a zjistil jsem, i dle diskuze s pánem z obchodu, že rating firem jako PSA, CGC atd. je subjektivní a není to žádná 100% garance. Záleží totiž na tom, o jakou kartu se jedná, kolik je jich naceněných, kolik je jich v oběhu, jak se hraje, kolik je jich v TOP stavu atd. Nicméně není nutné každou kartu hodnotit, protože zkušený sběratel je ochotný zaplatit i za nehodnocenou kartu, kterou si případně zhodnotí sám. A rozhodně to není o tom, že by PSA 10 například měla garanci vysokého prodeje oproti CGC apod. Dokonce kamarád našel nějakého sběratele z Mostu, který našel nedávno Rainbow Charizarda a nějaký sběratel z USA mu nabízel min. 16,000,- Kč přes market na FB.

Jinak o podvodech a šméčkách povědomí začínám mít. Stačí mi, co jsem viděl na skupinách "Výměna prodej" a "Výměna prodej CZ/SK". Kamarád se tam s pár případy hádal, protože fakt některé komentáře pod příspěvky jsou na zabití.

Dokončím příspěvek...já to začínám směrovat takto. Mám zatím neskutečné štěstí na to, že například včera jsem otevřel japonské sety, které mi dorazily ze 2 obchodů. A padly mi 2 japonské full arty do vývoje. A takto to mám například u několika karet RH/H atd. Nebo mám full arty, které se dají kombinovat do sběratelského setu. Magmortart, Electivire atd. Mew mám už 2 karty různé včetně 2 karet Mewtwo. Pár kartiček jsem koupil jako kusovku z Veselého Draka, pár mám promo, ale jinak vše z balíčků. Takže chci čekat minimálně do konce prodeje sérií Crown Z, Scarlet a V, Sword and S, abych pak viděl, jaké různé sety budu mít. Nemám v plánu za menší hodnotu prodávat karty samostatně, ale nabízet třeba kompletní set. Mám zejména štěstí na legendární Pokémony napříč všemi generacemi od Kanta až po tu poslední.

Například pán z obchodu snad nevěděl ani, že se u nás prodávají japonské sety, protože jeho obchod je nenabízí. Včera kamarád přišel na to, že jak bude v srpnu MS v Yokohamě, tak bude první nebo poslední den MS vycházet speciální karta. Jako kusovka. Bude potřeba sledovat eshopy v ČR a pokud se tam objeví, koupit. Měla by být v řádu tisíců. Jenže jedna z posledních má opravdu exkluzivní hodnotu na Ebay, kterou kamarád našel.

Takže jak jsem měl dovolenou, investoval jsem do toho snad všechnu energii a vím o tom hodně a zatím jsem nenašel někoho, kdo by mne nějak extrémně obohatil. V prvních dnech mi nejvíce předal kamarád a zbytek jsou různé malé puzzlíky. :-D Ale přijde mi fér to jsem napsat a pokud budou i ostatní sdílní, můžeme si takto své zkušenosti předávat a takové lidi do svého okolí hledám a takto si to představuji. Ne šmejdy, co na FB do skupiny napíšou, že Umbreon je falzifikát a do SZ napíše, že ho koupí za pár stovek a přitom takový VMAX má aktuálně minimální hodnotu 12,000,- Kč a víc. Jsem rád, pokud můžu někomu pomoct a někdo může pomoct mně. Jeden sběratel mi na FB napsal, že RH/H nedává do plastů, protože žádné RH nezná za víc jak 20 dolarů. Jenom můj RH Magnemite má aktuálně hodnotu 34 dolarů a to nemluvím pak o setu třeba s Magnezonem, u kterého jsem zjistil, že existuje V verze. Asi o 2 dny později. :-)

Děkuji zatím a přeji hezký den. :-)



img
[12] Vložil Terjón dne 26.05.2023 v 16:55:19, Odpovědět
IP hash: x82c71eae1fb28b1a

[11] Terryck: Pokud si nechceš nechat zkazit iluze o cenách tvých karet, nečti zbytek mého textu.

Cena nových karet se odvíjí typicky od čtyř faktorů:

1. vzácnost (máš common - 5x v boosteru, uncommon - 3x v boosteru, reverse holo - 1x v boosteru a poslední karta je buď rare, holo rare, nebo nějaká secret rare - ex, V, Vmax, gx, alt art, full art, gold karta atd.). Speciální formou jsou promo karty.

2. hratelnost (naprostá většina karet je kompetitivně k ničemu)

3. oblíbenost pokemona (karty jako charizard nebo umbreon jsou vždy dražší než jiné srovnatelné karty. S tím je bohužel potřeba se smířit.)

4. pěknost karty (karty s nějakým pěkným artem jsou často terčem pro různé sběratele)

Pátým faktorem je edice karet. Karty ze starších edic mají vyšší cenu, sběratelsky zajímavé jsou zatím první tři generace. Protože se ale tady bavíme o nových kartách (SwSh, S&V), není třeba toto dále zmiňovat.

Co se týče bodu 1, je matematika poměrně jednoduchá: pokud karta není Secret Rare nebo Promo, nebo nespadá do bodu 2, její hodnota je téměř nulová. C a UC karty mají hodnotu okolo 0.5kč/kus, R pod korunu, RH 2.50kč/kus a holo 10kč/kus. Bez ohledu na to, zda je to legendárka nebo ne. Rare karta mew má hodnotu zhruba stejnou jako rare karta chandelura. Proto by mě fakt zajímalo, co máš za magnemita, že má údajně hodnotu 34 dolarů...

Ostatní karty mají hodnotu určenou v kombinaci s ostatními faktory.

Bod 2 umí výrazně zvýšit hodnotu karty - C/UC/R se tak můžou zvednout až někam ke stovce. Pořád to není bůhvíjak velká suma, ale lepší než nic :) Naposledy se takhle zvedla cena inteleona a podvývojů díky super abilitě. Ale není to úplně typické.

Některé karty se mohou vyšplhat, jak sám píšeš, hodně vysoko. Například právě ten umbreon z evolving skies, který má hodnotu 12k, protože má pěkný obrázek, jedná se o secret rare kartu, a je to umbreon. Takhle vysoká cena ale nebývá zvykem.

Evropský trh se odvíjí od cen CM. Je to jednoduše proto, že pokud bys objednával kartu ze zahraničí, bude to za cena + pošta + dph (+clo), což téměř ve všech případech vyjde dráze. I tak se to ale v některých případech vyplatí, například u japonských promíček, které v Evropě buď vůbec nejsou, nebo je lidé prodávají za tu samou cenu + přirážku za to, že to osobně musí řešit :D. A když už se mrkneme na ceny na eBayi, je třeba se koukat na ceny prodejů, ne nabídek. Nabízet může kdo chce za kolik chce. Ale to neznamená, že to od něj někdo koupí :D

Ceny v ČR pak závisí na CM, mezi sběrateli je to okolo měsíčního průměru CM, sběratelé většinou tuší, jakou má karta hodnotu. V obchodech kusovky typicky seženeš za CM + 10 % a více. Což stejně je typicky méně než kupovat z CM a platit 150kč za poštu.

Co se týče ratingu, PSA je stále viděno jako nejlepší firma a nejen jejich rating rozhodně není subjektivní, naopak tabulková objektivita je velice vysoká. Hodnocení karet není rozhodně podmínkou k jejich úspěšnému prodeji, je to jen investice do zvýšení její hodnoty. Poslání karty do PSA však stojí tolik peněz, že se to u většiny karet nevyplatí dělat.

____________________________________________________________________

A co tím vším chci říct? Vysokou hodnotu má strašně málo karet. Tak málo, že investice do boosterů za účelem zbohatnutí vždy skončí zklamáním. Pokud máš rád pokemony a nechceš karty brát jako investici, užiješ si sbírání daleko více. Budeš mít radost z legendárních pokemonů, pěkných artů a reverse holo. Pokud budeš boostery otevírat jako investici, budeš 99 % času zklamaný, protože nevytáhneš nic. Je to hazard jako každý jiný a když by všichni pokaždé vyhráli, karty by hodnotu neměly. Toho si můžeš všimnout u karet v předpřipravených balíčkách.

Za mě je nejbezpečnější způsob investice do zabalených produktů, které v rámci let neztrácí hodnotu, naopak často na ní nabírají. Třeba zabalený Pokemon Rumble set, který jsem kupoval před deseti lety za 500kč (a pak hrál na srazech a tím ho totálně znehodnotil), má teď cenu 500Eur.



img
[13] Vložil patrik1177 dne 26.05.2023 v 17:05:14, Odpovědět
IP hash: f07c016015f9b68e

[12] Terjón: Absolútne súhlasím so všetkým, čo si uviedol.

Len za seba doplním, že pred niečo vyše mesiacom som uvažoval len o kúpe hodnotených kariet za pár desiatok euro (nakoniec som ich pár kúpil), ale skončilo to tak, že som za mesiac vrazil do Pokémonov skoro 350€. A otváraním som pochopil, že je to presne tak ako píšeš. Síce som zatiaľ toho neotvoril veľa, ale najlepšia karta, ktorá mi padla, bol Celebrations Dark Gyarados. Takže je to naozaj hazard. Pre srandu som si ale zohnal zatiaľ len pár selaed produktov a pár rokov sa chystám sledovať, čo sa bude s cenami diať.



Terryck

[14] Vložil Terryck dne 27.05.2023 v 01:15:33, Odpovědět
IP hash: b5961373a872067f

[12] Terjón: Díky, ale tímto vším jsem si prošel po otevření prvního balíčku a provází mne to stále. Nevím, na základě čeho jsi došel k myšlence mi toto vše vysvětlovat, ale nejsem tak hloupý, jak se ti zdá.



lisakVUK
[15] Vložil lisakVUK dne 28.05.2023 v 00:18:16, Odpovědět
IP hash: 185f4cbd6941bfc8

Kupovat karty nebo jiné zboží primárně za účelem zbohatnutí mi obecně nepřijde dobré. Tím spíš, že na tuto "manii" už firma zareagovala a úmyslně vydává různé umělé limitky, s cílem že to lidé koupí s vidinou budoucího výhodnéh prodeje. Což ale takto zafungovat vůbec nemusí. Příkladem budiž vydání Poké/Great/Ultra/Master Ballu v luxusním provedení se štítkem s vaším číslem z poměrně limitované serie (př. 100/2000). Když to vyšlo, rychle to zmizelo a po krátkém čase se objevilo na eBay atd.. za několikanásobek kupní ceny. Ta ale v průběhu měsíců šla rychle dolu a nyní již neprodáte o moc dráž, než byla kupní cena. S výjimkou Master Ballu, který byl vyprodán jako první a je o něj větší zájem. Nepomohlo tomu ani to, že po čase byla vydána další edice těchto "ballů", čímž se jich na trhu objevilo víc a třebaže se dá rozpoznat ta první a následující edice, lidi to už tak neláká.

Staré karty a obecně "pokévěci" nebyly vydávány primárně s cílem investice a v průběhu času se některé věci staly sběratelsky cenné proto, že Pokémoni se udrželi stále populární a ty staré věci v opravdu dobrém stavu málokdo má.

 

Zpráva byla změněna dne 28.05.2023 v 00:19:36



Přidat příspěvek

Přezdívka:
Heslo:

Registrace není povinnou podmínkou, v případě, že vyplníš jen přezdívku (bez hesla), uloží se zpráva anonymně. Pro časté přispívání doporučujeme se zaregistrovat a zvolit netriviální heslo - a předejít tak možnosti krádeže identity.


Credist  
Pokémon © Nintendo 1995-2024
Webdesign by Akela Taka 2001-2024
Novinky
Credits Novinky