Poke #1 Poke #2 Poke #3 Poke #4
Forum Chat

Fórum

Nepřesnosti v seriálu

Karel
[1] Vložil/a anonymní uživatel/ka dne 11.05.2021 v 23:25:46, Odpovědět
IP hash: 149db41e5f97af31

Přátelé, já bych měl Pokétémat na rozdávání! Jenže vůbec netušim, kolik z toho ste už tady tisíckrát probrali, takže možná budu zbytečně zakládat a psát věci, co už ste si všichni řekli, zkrátka mlátit mrtvýho koně. Ale jestli je zájem, můžu tady vobčas hodit něco, co mě napadne, u čeho mě zajímá, co si myslí pár ostatních lidí (je vás tu asi 6?). Můžete to klidně brát jako takovej výzkum nebo něco, jestli chcete.

Nó a dneska by mě zrovna zajímalo... Co si myslíte o takovejch těch nepřesnostech, chybách a vůbec hujerech v Pokémon anime? Případně kdo se na to koukal i "zamlada", jak to na něj působilo tehdy? Jedná se o věci jako když bleskovej útok funguje na zemního Pokemona a tak podobně.

Na Youtube se množí videa typu "10 největších překlepů" a viděl sem dokonce i několik sérií, kde někdo hodnotí díl po dílu a poukazuje kromě chyb i na povedenosti, zajímavosti a vysvětluje, co ten díl znamená pro něj.

Za sebe bych řek, že jako malýmu mi to bylo celkem, fuk, protože sem neznal hry a jejich mechaniky. Neplatný útoky, případně špatný označení útoků nebo typů, vůbec nic sem nepoznal. To už mi mnohem víc vadilo třeba to, jak Ash a spol skoro nikdy nepoznaj Rakeťáky, i když mají zrovna ten nejnápadnější převlek. Nebo jak Ash zkoumá Pokedexem příšerky, který už by měl znát.

Jenže jakmile sem se naučil základy her, začaly tyhle věci docela bít do očí. Shadow Claw - duchovní útok - zranil Normálního Pokemona. Nebo když se Pokemon vyvinul bez kamene, i když to nemá jít. Dejme tomu když nějaká postava plácla nějakej nesmysl, to bych ještě tak bral, taxou to vesměs děti, můžou se splést. Prej: "Elektřina nepůsobí na KAMENNÉ Pokemony.." Jako bolí to, ale budiž. Ovšem základní herní mechaniky, to nedávam. Podle mě by nemělo bejt pro tvůrce takhle velkýho seriálu dodržet aspoň základ. Nechci po nich nějaký omezení na 4 útoky, zkušenosti a úrovně, pořád je to pohádka, ne dokumentární studie... Ale vocaď pocaď. Přece jenom neni žádný tajemství, že na to kouká spousta lidí, co na tom vyrostli a nebylo by marný jim vobčas hodit tu pomyslnou kost v podobě dodržování jednoduchejch pravidel světa Pokemonů.

Co vy na to?

(Jenom pro pořádek, tohle téma nemá sloužit vyloženě k nadávání na pohádku pro děti, jo, píšu jenom svý názory a zajímá mě, jak to vidí ostatní.)



lisakVUK
[2] Vložil lisakVUK dne 12.05.2021 v 20:39:15, Odpovědět
IP hash: cb8c1d01dbdaf8ea

Za mě je otázkou, zda konfrontovat seriál s hrami. Protože "realita" Pokésvěta je ve hrách přece jen značně zjuednodušená a omezená.

V seriálu asi každý zaznamenal souboj, kde bylo nějak využito konkrétní prostředí stadionu (či obecně místa zápasu), někdy kombinací několika Pokémonů (Pikachu letící na Charizardovi útočící ze vzduchu) atd.. Rovněž v seriálu nejsou v podstatě žádné číselné levely, nebyla tam definována nějaká hranice (level 100) od které už vlastně není možné podstatné zlepšení Pokémona, protože dosáhl svého maxima.

Obecně mě hry svou "propočítatelností" přestaly bavit - nebo lépe, přestalo mě bavit soupeřit s lidmi, kteří využívají znalostí vnitřní mechaniky her. Nelíbí se mi, že mnoho je ve hrách dané (dobrý Raichu s dobře zvolenými útoky bude ve hře vždy "lepší", než stejně dobrý Pikachu). Se znalostí vnitřní mechaniky her a vnitřních (neveřejných) informací lze jednoznačně definovat skupinu Pokémonů, vhodných na nějaký formát zápasu, která je jednoznačně ve výhodně oproti zbytku atd.. Hra je prostě značně zjednodušená, možnosti omezené oproti "realitě" Pokésvěta (stejně jako hry z našeho světa nebudou zahrnovat všechny možnosti reálného života).

Jinak chyby co mě napadají.. na začátku Prvního filmu Ash soupeří s nějakým náhodným vyzyvatelem a vyřazuje bleskovým útokem Pikachu jeho Golema na jeden zásah.



And tonight we can truly say...
[3] Vložil CoolGrovyle dne 12.05.2021 v 21:50:35, Odpovědět
IP hash: 431002eb3b70c0cc

[1] : Sem tam jsou schopni totálně butchernout cokoliv včetně svých vlastních pravidel. Včetně jakýchkoli pravidel. Udělaj cokoliv, aby scénář, který napsali fungoval. Za mě tím nejhnusnějším (protože se týká Grovyla :D ) byl boj Slakotha proti Grovylovi, Pikachu a Torkoalovi. A všechny tři najednou porazil a byl rychlejší než kdokoli z nich. Přitom minimálně Ashův Pikachu a Grovyle jsou popisováni jako extrémně rychlí Pokémoni, čili .... Slakoth, který ve hře vynechává tahy a naopak je často v seriálu prezentován jako extrémně pomalý Pokémon, porazí tři Pokémony naráz. Proč ne, že.... Prostě tady tyhle příhodné nekonzistence v síle jsou humus, hrůza děs, svrab a neštovice. Co se týče toho jak moc je to podle hry. Souhlasím s tím, že to má mít nějaká pravidla a zákonitosti, nicméně nesouhlasím s tím, aby se jakkoliv projevovaly levely a čísla obecně. To, že Shadow Claw trefí někoho, koho by neměl je zrovna věc, kterou bych nehrotil. Protože to je totéž jako když drak v plné rychlosti narazí do Jigglypuffa.... ale neudělá mu nic, protože vílí podstata. Velmi dobře je to řešené paradoxně ve hře. Kdy udělíš poškození ale ještě menší než při dvojnásobné nevýhodě. Pokud se zase vrátím k těm nepřesnostem a nesmyslům v seriálu, dle mého názoru je to tam pravidelná dávka nesmyslů a to proto, že se jim nedaří vždy vymyslet scénář, který by šel funkčně podložit. Ale taky je jim to úplně jedno a prostě to "donutí" fungovat. Byli greedy a chtěli si vytvořit umělého maskota. Tak Greninjovi dali "sílu, která se projeví jednou za 10 000". Bez ohledu na lore, který téhle legendě dali, je to extrémně nefér vůči komukoli kromě tvůrců a působí to extrémně uměle. Čili to je určitý druh nesmyslu, který je řízen tím, kolik dokážou podojit na sledovanosti. Případně je v dnešní době možné, že to dělaj schválně, aby byli kontroverzní a aby se o jejich seriálu mluvilo, bez ohledu na to jestli je to v dobrém slova smyslu. Já nesmysly od tvůrců vyřešil tak, že jsem si vymyslel vlastní lore, vlastní svět, ve kterém jsou Pokémoni. Ano taky prosazuji spíš Pokémony, které mám rád ale u mě se to aspoň netýká jen jednoho Pokémona a není to ke cti jen kladným postavám :D



Karel
[4] Vložil/a anonymní uživatel/ka dne 12.05.2021 v 22:20:42, Odpovědět
IP hash: 149db41e5f97af31

Díky za názory, pánové. Hry i seriál mají halt svoje a úplně 1:1 to samozřejmě srovnávat nejde. Ač mam ty hry hodně rád, musim uznat, že někdy, když už hraju dlouho v kuse, tak mě na tom taky vlastně omrzí ta propočítatelnost, jak píše Lišák. Jó, herní mechaniky mě baví, proto to hraju a často se do toho zažeru, ale netrvá to věčně. A proti opravdovejm hráčům sem vlastně nikdy nehrál - hodně i kvůli tomu, že to se pak ta hra stává opravdu už jenom souborem dat. To neříkam, jakože by to mělo bejt špatně, nic proti soutěžní scéně a oficiálním šampionátům a tak, určitě to má svý kouzlo, ty hry sou bohatý na obsah, je tu prostor pro strategii a rozumim tomu, že to takhle spoustu lidí baví. Jenom já prostě asi úplně neumim ve svý hlavě ty příšerky a hovádka přijmout jenom jako data, prostě to pořád hraju tak trochu jako malej kluk, taxi to užiju asi nejvíc. Prostě ten Ariados je super pavouk a já s nim tu ligu dam, protože prostě se mi chce, byť jeho statistiky stojí za velký kulový. A tak dále.

V seriálu vidim docela promarněnou příležitost. Jak píše CoolGrovyle, hlavní je ten zisk a myslim, že tomu je věnováno málo péče, na to kolik by si to zasloužilo. Určitě bych nechtěl, aby to bylo víc jako hry, včetně čísel a tak. To by bylo jako pozorovat nějaký roboty. Jenom bych rád, aby se trochu dodržovaly některý ty jednoduše dodržitelný mechaniky... Nebo aby se naopak schválně nedodržoval, ale POUKÁZALO se na to. Třeba zrovna ten princip, že když hodně trénuješ, můžeš mít Pikachu silnějšího než Raichu. Nebo využívání prostředí a strategie v zápasech. To se mi třeba moc líbilo na tom díle hned zezačátku, jak Ash s Pikachu vyzrál na toho Raichu. Toho bych chtěl vidět víc. Třeba hned s tim Slakothem. Já si ten díl vůbec nepamatuju, ale jestli to tam bylo strčený jenom tak, jakože hele, nezájem, náhodnej Slakoth prostě porazí bez větší námahy 3 Pokemony a je rychlejší... No je liktus. Ale kdyby třeba to bylo jakože někdo vytáhne Slakotha, Ash si myslí, že ho s Pikachu dá díky rychlosti, ale ono se ukáže, že to je speciálně trénovanej Slakoth, co je prostě rychlej jako blázen, víte co, dát tomu to opodstatnění, nějakej příběh a na konci třeba i poučení, aby Ash nepodceňoval Pokemona se zdánlivou nevýhodou, páč prostě tvrdá práce a laskavá péče nezná hranic... A kdyby si to poučení pak třeba ještě i do budoucích dílů zapamatoval...! No nebyla by to krása? Vono tam pár takovejch náznaků snad i je, jenže pro mě je to pohřbený pod tou hromadou převládajícího salámismu. Nebo s těma útokama, co nemají bejt efektivní... Já sem ochotnej ještě dejme tomu uznat takový to "Pikachu, miř tomu Rhydonovi na roh, tak ho zasáhneš i elektrickym útokem!" Jo, je to asi nesmysl, ale hele, ten tvůrce tam je si vědomej toho, že to nemá jít a snaží se to nějak řešit, tak aspoň tak, proč ne, nakonec je to jenom pohádka, nemusí to bejt úplně realistický. Nebo kdyby třeba duchovní útok normálního Pokémona prostě zasáhnul, lehce škrábnul nebo tak, ne úplně jako ve hře, bez efektu, ale ať je to prostě trochu konzistentní.

Jedinou náplastí na tyhle "křivdy", když to přeženu, je mi jedno anglický fanfiction, který je dělaný podle seriálu, jako kdyby ho dělal někdo, komu na tom záleží. Asi 2 milióny slov, neuvěřitelná qalita, Kanto, Pomerančový Ostrovy a Johto. Parádní zápasy, co si berou základ z her, ale používaj k tomu to zasazení do "skutečnýho" světa, jako v anime, ale s rozumem.



And tonight we can truly say...
[5] Vložil CoolGrovyle dne 12.05.2021 v 23:54:45, Odpovědět
IP hash: 431002eb3b70c0cc

[4] : Přiznám se, že ten kontext jsem neměl moc chuť zjišťovat, protože jsem byl neuvěřitelně triggered z toho, že Slakoth porazil Grovyla kvůli tomu, jak je rychlý. Ale i kdyby to byl nějaký zázračně rychlý Pokémon, stále tam je ten pattern toho, že ten Slakoth najednou dokáže nemožné, neb byl evidentně rychlejší a obratnější než Ashův Pikachu. Který je obvykle rychlejší než absolutně kdokoli. :D Podívám se na synopsii toho dílu, jaký kontext za tím Slakothem byl a napíši to pak o dvě odřádkování později

OKay pročetl jsem si kontext, není za tím nic jiného než velice sprosté kopírování hry. Že prý ten Slakoth byl na hodně vysokém levelu a jeden další zápas by mu mohl pomoci k vývinu na Vigorotha. Nevšiml jsem si, že by bylo cokoliv řečeno o tom, že by Ashovi Pokémoni měli Slakotha nechat vyhrát. Nikde není popsáno, že by ten Slakoth byl výjimečný čímkoliv jiným než tím, že byl trénován. Čili sprostý scriptplay na nás ušili v tom díle. Nic víc a nic míň. :DA to vůbec nemluvím o tom, že tam je takový miniaturní detail který trochu podporuje mou teorii, že Grovyle patří do skupiny Pokémonů, kteří jiným Pokémonům dělají fackopanáky. A sice, že potom, co se Slakoth vivine, je Pikachu i Torkoal vidět jak jsou po prohraném zápasu úplně v pohodě. Jenom Grovyla nikde vidět není a naopak poslední záběr této scény, kde Groyle je, tak v tom záběru leží na zemi poražený :D (Ano chápu jak fantasmagoricky to zní, mám i jiné teorie jak to podpořit, ale zde IMHO platí pravidlo "who TF asked" :D)

A jinak souhlasím s Karlem, že tyto kreativní věci, které se dřív objevovaly (ale pak tvůrcům zavoněly prachy) byly prostě super. A pro mě vůbec cokoliv, co ten zápas činí dynamičtějším, zajímavějším než jen prostou výměnu útoků je podle mě moc a moc bomba. Zvlášť když daný Pokémon díky tomu vyhraje. :3

Zajímáš se o fan fictions Karle? :3 Já jednu s Pokémony píšu a mám ji zde na pjz i nahranou :3 Čili pokud bys chtěl můžeš si přečíst a dát feedback, budu jenom rád :3 Existuje k tomu FF i téma zde na fóru ale bude hodně hodně hodně hluboko :D

 

Zpráva byla změněna dne 12.05.2021 v 23:56:54



[6] Vložila Scyther mantis dne 13.05.2021 v 10:05:30, Odpovědět
IP hash: 6006de039dba52f1

Myslím, že pokémoní seriál je dimenze sama o sobě.

Ve hře je ten příběh a mechanika jen odrazem toho, co by se ve skutečnosti stalo, pokémoni by se přece jen tak nenechali zasáhnout útokem, co se na ně pomalu blíží. Hry se prostě nedají do puntíku překopírovat, aby z toho vznikl zajímavý a trochu realistický popis světa pokémonů. Jsou to jen simulátory, pokémoni přece nemusí být nagrindění z porážení Pidgeyů, aby ovládli Hyperpaprsek, nebo něco jiného.

Hodně puristů už namítalo všemožné nepřesnosti, co v seriálu jsou, ale myslím, že úplná imunita jednoho typu proti druhému je nesmysl, když to není dost opodstatněné. Země například uzemňuje blesky, ale zároveň je vodivá. Stačí pořádný výboj plasmy a země se speče do skla a metamorfovaných minerálů. Když oheň zase pořádně rozpálí vzduch kolem sebe, je chytré, že na něj nebudou působit výboje.

Seriál v tomhle posouvá pokémoní zápasy na další úroveň, pokémoni nejsou jen sprite s popiskem a čtyřmi útoky, jsou to podivuhodná stvoření přírody, která dokáží svojí vynalézavostí přelstít jakkoliv velkého soupeře, i člověka.

Na druhou stranu scénáristi v posledních sériích taky dělají psí kusy, ta osmá generace vypadá jako okopírované PoGO s hromadou fanservisu. To ostatně byla už sedmá, návrat Misty a Brocka mluví za vše.



And tonight we can truly say...
[7] Vložil CoolGrovyle dne 13.05.2021 v 14:25:48, Odpovědět
IP hash: 431002eb3b70c0cc

[6] Scyther mantis: Ano fan servis jsem nakousl taky no. Je to IMHO Velmi nechutné a velmi sobecké od Pokémon Company. Protože dělají přesně to, co dělají trash youtubeři na naší i cizí scéně. Vydají ledasjakou pitomost ledasjaký hovězí nápad, který je první napadne a vůbec je nezajímá, jestli to dává smysl nebo jestli třeba to nebude hráčům vadit. Stačí prostě jim předhodit pár fanserviců a jsou jejich. Co na tom, že Pokémonní systém boje najednou funguje úplně jinak s tím, že existují Z moves? Co na tom, že můžeš literally svého Pokémona nafouknout do obřích rozměrů přestože nikdy dřív jejich anatomie toto neumožňovala (Dynamax a Gigantamax)? Co na tom, že Sword a Shield vypadá jako quad discount GTA s neustále se projevujícími odfláknutostmi a fan servicy pro PoGO hráče? Hlavně, že máme prachy. Mega Evoluce jsem ještě dokázal pochopit, protože ve výsledku to není až tak špatný nápad. Kdy prostě díky novým pokémoní schopnosti ovlivňujícím horninám bylo možné probudit v těle Pokémona jeho skrytý potenciál. Dokážu si to představit jako funkční v pseudorealitě. Nicméně Z-moves už byly čistě out of nowhere. O Dynamax a Gigantamax ani nemluvím, protože v momentě kdy Pokémonní organismy jsou schopné těchto věcí, najednou nejsou schopny provádět ani Z-moves ani Megaevoluce a to už je vyloženě na palici a nikdy se to nemělo stát.



Karel
[8] Vložil/a anonymní uživatel/ka dne 13.05.2021 v 20:42:32, Odpovědět
IP hash: 149db41e5f97af31

Tu Alolu bych ještě bral, to bylo aspoň takový hloupoučký, že mi to připadalo snad i do jistý míry uvěřitelný. Sice bych doufal, že to pojmou přesně obráceně, trochu víc k tomu vážnýmu, v rámci žánru pochopitelně, ale budiž. Ale to současný Journeys sem pořádně nepochopil, no. Vono se to prolíná celym světem Pokemonů, jak tady různě píšete. Já nakonec nemam nic proti fanservice jako takovýmu, navíc pro různý fanoušky to může znamenat i různý věci, ale kdyby to aspoň šlo ruku v ruce s nějakou základní logikou, smysluplnym dějem nebo tak. Nenaděláme nic.

Grovyle, pustil sem se do toho Tvýho výtvoru, zatim se mi to čte pěkně, tak uvidim. Našel sem i to téma tady, tak pak třeba dam dohromady nějakej názor, jestli chceš. O fanfiction se zajímam, nejen s Pokemonama. Ale to, co napsal ten fanaticlaguy06, to je úplně světový. Rozdělal pak i Hoenn, ale ten nedodělal, tak ten beru jenom jako takovou ukázku. Ale až do konce Johta je to nářez jako blázen, fakt doporučuju.



And tonight we can truly say...
[9] Vložil CoolGrovyle dne 13.05.2021 v 21:55:24, Odpovědět
IP hash: 431002eb3b70c0cc

[8] : Určitě mám zájem o zpětnou vazbu :3 I tu negativní, pokud to není něco jako "Neumíš psát, fuj hrůza hnus" :D Neříkám, že to musí být pro všechny super, nicméně když už by někdo chtěl říct, že je to hnus, může to udělat mnohem inteligentněji, například konstruktivně kritizovat :D Na tu fanfikci mrknu, uvidím :3 Jinak spoiler ty první dva díly mé fanfikce jsou z roku 2012 :D Třetí díl dosud nevyšel protože jsem kvůli vejšce neměl moc čas. Ale chci to určitě dokončit nějak :3



mike
[10] Vložil/a anonymní uživatel/ka dne 19.05.2021 v 17:46:08, Odpovědět
IP hash: 8e00a5c8be68600

[9] CoolGrovyle: Ty náš premiante boubelatej :D



Přidat příspěvek

Přezdívka:
Heslo:

Registrace není povinnou podmínkou, v případě, že vyplníš jen přezdívku (bez hesla), uloží se zpráva anonymně. Pro časté přispívání doporučujeme se zaregistrovat a zvolit netriviální heslo - a předejít tak možnosti krádeže identity.


Credist  
Pokémon © Nintendo 1995-2024
Webdesign by Akela Taka 2001-2024
Novinky
Credits Novinky